Barbecue wijn

Barbecue en wijn

Barbecueën, het geluid van het vlees wat boven de smeulende kolen ligt… hoor jij het ook? Uiteraard mag een wijn hier niet bij ontbreken, maar hoe weet je welke wijn past? Is er echt een zogenaamde perfecte barbecue wijn? Barbecueën lijkt wellicht eenvoudig, maar dit is nog een hele kunst. Het gaat bij de keuze van de wijn dan ook niet alleen om het soort vlees wat je maakt, maar ook om bijvoorbeeld de sauzen.

Vaak wordt gedacht dat alleen rode wijn past bij de barbecue. Dit komt doordat mensen het vlees direct koppelen aan rode wijn. Echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn, iedereen heeft ook een andere smaak. Dingen waar je op moet letten bij de keuze voor barbecue wijnen zijn:

  • Het vlees
  • De sauzen
  • De gasten
  • De temperatuur van de wijn
  • Neutraliseer de smaak

Barbecue vlees

Het vlees is ontzettend belangrijk bij de keuze van de wijnen. Ga je aan de gang met bijvoorbeeld gevogelte of vis, dan zijn de witte wijnen vaak voor de handliggeld. Vaak zijn dit soorten vlees die snel en op hoge temperaturen worden gebakken. Door dit te combineren met bijvoorbeeld gegrilde groenten is dit heerlijk toegankelijk.

Voor andere soorten vlees zoals rood vlees, wild of varken zal je langer de tijd nemen. Deze zullen langzamer garen. Deze soorten vlees zijn goed te combineren met diverse rode wijnen. Het vlees is vaak een stuk zwaarder, hier mag best een wat zwaardere wijn bij.

Sauzen

Bij het vlees worden meestal verschillende sauzen geserveerd. Het is moeilijk om te zeggen dat er wijnen wijn die perfect passen. Vaak nemen mensen ook van alles wat, het is dus nooit zo dat er een wijn is die perfect bij alles past wat iemand eet. Wel kunnen we een advies geven voor de soorten saus.

Kies je voor wat pittige sauzen zoals chilisaus of een pittige satésaus, dan zijn wijnen van de Riesling druif of Grüner Veltliner lekker. Bij een frisse saus zoals Tzatziki is een frisse Sauvignon Blanc perfect. Bij cocktailsauzen adviseren we een toegankelijke Chardonnay of Pinot Grigio.

Temperatuur van de wijn

De temperatuur van wijn is belangrijk omdat het de smaak, aroma en algemene drinkervaring beïnvloedt. Een goede wijn kan totaal niet tot zijn recht komen wanneer deze te warm of te koud is. Wanneer de wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd, komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht.

Over het algemeen worden lichtere witte of Rosé wijnen gekoeld geserveerd (rond de 8-12 °C), terwijl vollere witte wijnen en lichtere rode wijnen meestal iets koeler worden geserveerd (rond de 12-16 °C). Rijkere rode wijnen worden meestal op kamertemperatuur geserveerd (rond de 16-18 °C), maar in kamers met een hogere temperatuur kan het nuttig zijn om ze licht te koelen om de smaak in evenwicht te brengen.

Neutraliseer de smaak

Alle verschillende vleessoorten en sauzen hebben in theorie weer een andere wijn nodig. Echter is het ook weer niet handig om voor iedere hap een andere wijn in te schenken. Het variëren van wijnen tussen de gerechten door kan wel heel lekker zijn. Hierbij is het belangrijk om de smaak te neutraliseren. Een mousserende wijn of bijvoorbeeld spa rood zorgen voor een neutralere smaak. Eigenlijk is een mousserende wijn altijd goed om mee te beginnen. Ook is het wijs om water te drinken naast wijn. Zo heb je nog langer plezier van de diverse smaken en dus van de hele barbecue.

Witte wijn voor de barbecue

Over het algemeen past witte wijn het best bij gevogelte of vis. Het aller belangrijkste is daarentegen dat je een wijn drinkt waar je zin in hebt, zo heb je er het meeste plezier van. Als allrounders voor bij de barbecue adviseren wij een heerlijke Chardonnay of Sauvignon Blanc. De Chardonnay is vaak fris, maar toch ook zwoel en stevig. Hierdoor gaat dit samen met zowel de frisse gerechten als het zwaardere rode vlees. De Sauvignon is goed bij frisse visgerechten en groentes die je serveert. Wij hebben 2 toppers voor je!

Rode wijn voor de barbecue

Bij de barbecue denkt men al gauw aan rode wijn. Vooral bij de zwaardere gerechten van vlees past rode wijn zeker. Dit zijn dus bijvoorbeeld rood vlees, wild of varkensvlees gerechten. Bij de barbecue eten we vaak veel verschillend vlees, we hebben twee allrounders uitgekozen. Een Syrah wijn is een expressieve wijn met de smaak van zonovergoten zwart fruit en zoete specerijen. Vol en rond van smaak met een lange afdronk. Zeer geschikt voor bij wild gerechten en rood vlees. Ook een blend van Grenache-Syrah en Mourvedre is heerlijk voor bij de barbecue. Deze wijn is wat zachter en een goede instap voor mensen die wellicht niet zo snel rood zouden drinken.

Rosé wijn voor de barbecue

De Rosé wijnen zijn nog weinig genoemd, echter passen deze zeker. Juist de meeste rosé’s zijn lekker bij zowel de frisse als zwaardere gerechten. Juist door de frisheid in de wijn past deze goed bij verfrissende gerechten met kip en vis, maar ook bij de gerechten met meer vetten zoals varken of worst. Vaak wordt bij de barbecue gezocht naar een traditionele wijn uit de Provence. Een heerlijk alternatief daarvoor is de prachtige Calalenta.