M. Chapoutier Dominio Del Soto
Donker Bordeaux-rood van kleur, een expressief bouquet van bramen en zwarte bessen en een zweem van eikenhout, cacao en vanille dat zich voortzet in de karaktervolle, pittige smaak met zachte tannines in de afronding. Karafferen (1 à 2 uur voor serveren) is aanbevolen. Houdbaar 4 tot 7 jaar na de oogst. Michel Chapoutier zag de grote mogelijkheden in Ribera del Duero en maakt op het wijngoed Dominio del Soto organische wijnen (100% tempranillo) van top niveau.
Kenmerken
- Jaargang2016
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14%
- ProducentM. Chapoutier
- Land van herkomstSpanje
- StreekRibeira del Duero
- Serveer temperatuur17 - 18 graden
- AfsluitingKurk
- BijzonderhedenBiologisch
- Aantal in doos6
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Ligging wijngaard
Op terrassen 850-900 meter boven zeeniveau.Wijnkaartbeschrijving
Expressief bouquet van bramen en zwarte bessen en een zweem van eikenhout, cacao en vanille dat zich voortzet in de karaktervolle, pittige smaak met zachte tannines in de afronding.Wijnspijssuggestie
Charcuterie: Pata negra (de Spaanse iberico-ham) en andere tapas. Vlees: gebakken, gebraden of gegrild mals rood vlees.Extra informatie
Ten noordwesten van Madrid aan de oever van de Duero (die verder stroomafwaarts in Portugal Douro gaat heten) ligt het wijngebied Ribera del Duero. De wijnstokken zijn hier geplant op terrassen die op 850 tot 900 meter boven zeeniveau liggen. Klei, kalksteen, mergel en soms wat zand vormen het terroir en het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan: meestal warm en droog met weinig neerslag. Door deze grote hoogte is de nachttemperatuur zelfs hartje zomer laag, wat de druiven meer aroma's geeft en het mogelijk maakt om geconcentreerde wijnen te maken die tot de beste van Spanje behoren. De grote mogelijkheden van dit gebied zijn ook Michel Chapoutier niet ontgaan. Deze visionair en pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw en één van 's werelds meest gerespecteerde wijnmakers kon dan ook de verleiding niet weerstaan om ook hier wijnen te gaan maken van het hoogste niveau. Het wijngoed Dominio del Soto telt 16 hectaren en de druiven, 100% tempranillo, worden organisch verbouwd en met de hand geoogst. Na een lange maceratie vergist de most op roestvrij stalen tanks waarna de jonge wijn deels rijpt op roestvrij staal en deels op fusten van Frans eiken voor een periode van 3 tot 6 maanden. Donker Bordeaux-rood van kleur, een expressief bouquet van bramen en zwarte bessen en een zweem van eikenhout, cacao en vanille dat zich voortzet in de karaktervolle, pittige smaak met zachte tannines. Karafferen (1 à 2 uur voor serveren) is aanbevolen. Houdbaar 4 tot 7 jaar na de oogst.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.