Forjas del Salnés Leirana Genoveva Albariño
- Van albariño van 90-200 jaar oude stokken
- Minimale interventie, maximale terroirexpressie
- Complex, ziltig en met indrukwekkende lengte
Prachtige, droge witte wijn met een subtiele geur van grapefruit, gekonfijte limoen en perzik. De smaak is krachtig en kristalzuiver met citrusfruit en een levendige frisheid. Indrukwekkende finale met ziltigheid en toast. Combineert mooi met een plateau fruits de mer, gebakken zeebaars of forel, gegrilde gemarineerde groenten of jonge, harde kaas.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage12.5%
- ProducentBodegas Forjas del Salnés
- Land van herkomstSpanje
- StreekGalicië
- HerkomstRias Baixas
- Serveer temperatuur7 - 9 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Extra informatie
Forjas del Salnés Leirana Genoveva Albariño
We vallen maar meteen met de deur in huis: deze Finca Genoveva is een van de mooiste en bijzonderste witte wijnen van Galicië. Hij wordt gemaakt door Rodrigo Méndez, eigenaar en wijnmaker van het kleine topdomein Forjas de Salnés. De bodega telt slechts 7,5 hectaren wijngaarden en bevindt zich in Val do Salnés, de oudste en meest gerenommeerde subappellatie van Rías Baixas, direct aan de Atlantische Oceaan.Anders dan vele andere wijnmakers in het gebied, is Méndez gefocust op de wijnhistorie van zijn regio. Hij werkt met (bijzonder) oude stokken, bijna vergeten lokale druivenrassen en maakt wijnen zoals ze hier al eeuwen gemaakt worden. De Finca Genoveva is daar het ultieme voorbeeld van.
De druiven voor deze wijn komen uit de gelijknamige, slechts 2,5 hectaren tellende privéwijngaard. Finca Genoveva is al vijf generaties familiebezit en werd begin twintigste eeuw liefdevol verzorgd door Genoveva. Na haar overlijden nam haar dochter Lola de zorg voor de wijngaard over en bottelde er jaarlijks witte en rode wijn van. Lola is inmiddels in de negentig en kon de zorg voor de wijngaard steeds moeilijker opbrengen.
Precies toen ze op het punt stond de stokken dan maar te rooien, ontdekte Rodrigo de wijngaard. Hij wist meteen dat hij met iets bijzonders te maken had. De stokken zijn er tussen de 90 en 200 jaar oud en staan aangeplant in een amfitheater, op arme, granieten bodems. Van de druifluisplaag heeft de wijngaard nooit last gehad. Rodriogo wist het vertrouwen van Lola te winnen en mag sindsdien in ruil voor het verzorgen en onderhouden van de wijngaard druiven oogsten om deze wijn van te maken.
In de kelder is Méndez - geïnspireerd door Spaanse legende Raúl Pérez (vriend en adviseur) én door Lola's eenvoudige, traditionele werkwijze - terughoudend. Er worden geen gisten toegevoegd en tijdens de vergisting wordt de temperatuur niet gecontroleerd. Net als vroeger. Voor de botteling rijpt de wijn een jaar met de gisten in grote eikenhouten vaten. Dat die procedure schitterende wijnen op kan leveren, wordt wel bewezen door het feit dat Lola's wijnen van twintig jaar oud nog altijd in buitengewoon goede conditie zijn.
De Finca Genoveva is dan ook een schitterende, unieke, terroirgetypeerde Albariño, met een prachtige spanning en levendige frisheid, een zilte toets en een eindeloze afdronk. Je proeft de zee! Dit is dé wijn voor bij vis en schaal- en schelpdieren, maar hij is ook heerlijk bij tal van andere gerechten. Drinkt u ‘m jong? Dan is decanteren warm aanbevolen. Bewaren kan ook, misschien wel twintig jaar.




Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.