Druiven plukken in Italië

Eind september is Laurens van Eesteren, eigenaar van Wijnenwereld.nl, druiven gaan plukken in Bardolino in Italië. Benieuwd hoe dit gegaan is? Lees hieronder zijn ervaringen:

Dag 1: Een illusie armer en een ervaring rijker.

Druiventros corvina veronese Lenotti wijngaardOp uitnodiging van de familie Lenotti mocht er een select gezelschap uit Nederland druiven plukken in de wijngaarden van Lenotti. Na 4 uur lang iedere winkel te hebben gezien op Schiphol is het eindelijk zover, we gaan naar Verona. Vanaf Verona rijden we in veertig minuten naar Bardolino, waar we inchecken in ons hotel. Uiteraard wordt er een mooie Valpolicella besteld onder het mom van “Je bent niet dagelijks in Bardolino!”.

De volgende morgen worden we om 07:30 opgehaald en vertrekken we naar de wijngaard om daar de druivensoort corvina veronese te gaan plukken. In de wijngaard hangt er bij de plukkers die al ter plaatse zijn een zeer relaxte vibe. Dit heeft te maken met het weer, het uitzicht, 7 Hollandse (gratis) krachten en niet in de laatste plaats omdat de tractor, die de druiven in de wijngaard ophaalt, even stuk is.

Druiven ophalen uit wijngaard

Wij Nederlanders zijn ongeduldig en willen zo snel mogelijk plukken. De Italianen daarentegen hebben daar absoluut geen last van en wachten rustig op de tractor. 30 minuten later is het eindelijk zover en mogen we aan de slag. Tijdens het plukken is er genoeg ruimte om de mede plukkers te leren kennen en er ontstaan al snel leuke gesprekken. Ook wordt er zo nu en dan een poging gedaan om een vlog te maken, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk!

Druiven plukken Lenotti

Om 12.00 uur stipt worden de manden neergezet, de snoeischaren worden erbij gegooid en is het tijd om te lunchen. Omdat wij te gast zijn, heeft Claudio ( de eigenaar van de winery ) lekkere broodjes verzorgd en uiteraard mag een mooie Bardolino niet ontbreken. De Bardolino is een prachtige wijn om tijdens de lunch te drinken: Vol en sappig van smaak. De wijn spijs combinatie is fenomenaal met een broodje ham en kaas. Net na de lunch komt de vader van Claudio, meneer Giancarlo Lenotti naar de wijngaard. Hij is degene die nog steeds eindverantwoordelijk is voor het wijn maken. Hij stelt voor om ermee te stoppen. Uiteraard is er een klein gedeelte van de groep die daar wel oren naar heeft, maar persoonlijk vind ik dat je iets moet afmaken wanneer je eraan begint. Er wordt een compromis gesloten en ze zullen ons om 15:15 komen halen. U voelt hem al aankomen 15:15 wordt gewoon 16:30. En ik kan u vertellen, na zo’n lange dag kan je geen on-vergiste druif meer zien. Claudio en z’n vader maken dit weer helemaal goed: ze hebben een mooie Valpolicella Recioto meegenomen naar de wijngaard. Zeker na een volle dag druiven plukken smaakt dit geweldig! ‘s Avonds staat er een heerlijk diner voor ons klaar, met daarbij de volgende Lenotti wijnen:

Cantine Lenotti 'Le Folaghe' Lugana Bianco    Cantine Lenotti Decus, Bardolino Classico Chiaretto     Cantine Lenotti Bardolino Classico    Cantine Lenotti Amarone della Valpolicella Classico

Stuk voor stuk mooie wijnen met een prachtig verhaal.

Dag 2: Van goede wijn heb je geen kater!

En inderdaad geen pijn in mijn hoofd of een brak gevoel. Een aantal reisgenoten, die de vorige avond nog hebben doorgezakt, hebben een andere mening. Vandaag gaan we een kijkje nemen op het bedrijf waar we het hele productie proces te zien krijgen. Van ontsteel machine tot aan de bottle lijn.

Een unieke bottelmachine zorgt ervoor dat er absoluut geen zuurstof meer in de fles zit voordat de wijn er in gaat en ook bij het afsluiten wordt ervoor gezorgd dat er geen zuurstof meer in de hals zit. Het grote voordeel hiervan is dat er geen extra sulfiet aan de wijnen toegevoegd hoeft te worden. Magnifiek, geen hoofdpijn meer de volgende morgen! De lunch werd gehouden op de winery en tijdens de lunch kregen we de volgende wijnen te proeven:

Cantine Lenotti Pinot Grigio delle Venezie  Cantine Lenotti Valsorda Bianco   Cantine Lenotti Capomastro  Cantine Lenotti Colle Forte Rosso  Cantine Lenotti Valpolicella Clasico Superiore Ripasso, Le Crosare

‘s Middags bezoeken we het olijf bedrijf Turri, waar we een prachtige rondleiding krijgen. Het avondprogramma is in een typisch Italiaans restaurant waar we weer mogen proeven van de volgende Lenotti wijnen:

  Cantine Lenotti Decus, Bardolino Classico Chiaretto  Cantine Lenotti Colle dei Tigli, Bianco del Veneto   Cantine Lenotti Le Olle, Bardolino Classico Superiore  Cantine Lenotti Massimo Rosso  Cantine Lenotti Di Carlo, Amarone della Valpolicella Classico

En genieten is het met deze wijnen! De avond sluiten we af met een speciaal drankje in de plaatselijk bar in Bardolino met de barkeeper in de hoofdrol.

Dag 3: Terug naar de basis

Deze dag staat in het teken van de terugreis. Terugkijkend hebben we een super leuke trip gehad waar we veel hebben kunnen zien en proeven. Druiven plukken is hard werken en lang niet zo idylisch als de meeste mensen denken. Wel is het een super leuke manier om leuke mensen te ontmoeten, goede gesprekken te voeren en veel kennis op te doen van druiven, wijnmaken en het bedrijf van de familie Lenotti. Bedankt hiervoor!

Einde reis en op naar de volgende!

Laurens van Eesteren