Hollandse jachtschotel

6 personen
30 min bereidingstijd

jachtschotel met stoofvlees

 

Ingrediënten Werkwijze
 

2 eetlepels bloem

2 eetlepels olie

50 g spekblokjes

2 uien, gesnipperd

4 kruidnagels

2 laurierblaadjes

300 ml rode wijn

2 appels, geschild en in ringen

2 beschuiten, verkruimeld

900 g aardappelpuree (zelfgemaakte)

2 plakjes ontbijtkoek, in blokjes

100 g boter + een beetje om in te vetten

10 jeneverbessen, gekneusd (doosje a 12 g)

800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in blokjes 

Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.

Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe.

Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Vet een ovenschaal (inhoud ca 2 liter) in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingrediënten en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree.

Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit.

Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Crozes-Hermitage "Petite Ruche"Wijntip: De krachtige wijnen uit de Rhône vallei passen goed bij dit gerecht. Hierbij enkele voorbeelden:

Côtes-du-Rhône “Belleruche” Rouge en Côtes-du-Rhône Villages “Rasteau