Sauvignon blanc

Vaak worden wijnen die van de sauvignon blanc druif gemaakt worden in een bepaalde stijl gemaakt. Dit levert zuivere, verfrissende wijnen op, zonder houtrijping. Vaak vinden consumenten hierdoor de smaak van de wijn heel herkenbaar als typisch sauvignon. Toch bestaan er ook andere stijlen in sauvignon blanc.

Smaak en klimaat

Sauvignon blanc geeft de wijn een sterk aroma van groen fruit en groente (kruisbes/vlierbes/groene paprika/asperge). Meestal hebben ze een gemiddelde body met een hoge zuurgraad en ze zijn vrijwel altijd droog (alhoewel je hier vanwege de hoge zuurgraad ook goed zoete wijnen mee kan maken. Dit gebeurt met name in Sauternes). Deze druif groeit in een koel tot gematigd klimaat. In een koel klimaat komt de druif echter het best tot zijn recht.

Houtlagering gebeurt weinig tot nooit bij cépagewijnen. Dit omdat men voornamelijk de fris fruitige smaak naar voren wil laten komen. Ook kan je ze het beste jong drinken.

Topgebieden voor sauvignon blanc

Frankrijk

In de wijngaarden van het Loiredal staat met name sauvignon blanc aangeplant. In dit koele klimaat worden wijnen gemaakt met veel zuur, een gemiddelde body en uitgesproken aroma’s van groen fruit en planten (blad van zwarte bes/brandnetel/kruisbessen/gras) en mineralen. De topgebieden in deze regio zijn Sancerre en Pouilly-fumé.

In de Bordeaux wordt de sauvignon blanc druif vaak geblend met sémillon, waarbij sémillon vaak de boventoon voert. Door het toevoegen van sémillon ontstaat een wijn die een krachtigere fruitsmaak heeft en er ontstaat meer body. Bovendien kan je deze wijn beter laten rijpen op de fles, dan een cépagewijn van sauvignon blanc. Wijn van alleen sémillon kan wat flauw en neutraal zijn als hij jong is. De allerbeste wijnen komen uit de AC Pessac-Léognan en AC Graves. Ze ouderen goed en ontwikkelen in de fles mooie complexe smaken van honing en toast.

Nieuw-Zeeland en Australië

In Nieuw-Zeeland wordt zeer goede sauvignon blanc in Marlborough geproduceerd. Er wordt in dit gebied veel geëxperimenteerd, waardoor er veel verschillende stijlen ontstaan. De hoofdmoot van de wijnen zijn droog met veel zuur en hebben geen hout en een gemiddelde body. De smaak van de druif komt zeer intens naar voren. Het beste wordt de wijn gedronken als ze jong en fris is, alhoewel er ook mensen zijn die houden van de groentetonen (asperge) die ontstaan na rijping op de fles. Met name de aroma’s zijn vaak meer uitgesproken dan de wijnen uit Frankrijk.

In Australië komt de beste sauvignon blanc uit het gebied Adelaide Hills. De wijn is over het algemeen uitgesproken fruitig.

Noord Amerika

In California kan alleen in de koelere delen sauvignon blanc gemaakt worden. Dit gebeurt met name in Napa Valley en de wijn wordt hier vaak fumé blanc genoemd. Er worden veel verschillende stijlen gebruikt, met name op het gebied van wel of niet rijpen op hout. Houtgerijpte fumé blancs zijn over het algemeen wat minder vol en hebben meer zuur dan de houtgelagerde chardonnay wijnen uit dit gebied.

Zuid-Amerika

Chili heeft sauvignon blanc wijnen van een zeer hoge kwaliteit. Ze zijn met name afkomstig uit de koelere gebieden als Casablanca en San Antonio. Ze zijn doorgaans zeer fruitig met geuren van citrusfruit, groene appels en grassige tonen.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika worden sauvignon blanc wijnen gemaakt met en zonder houtlagering. De wijnen zonder rijping op hout vallen op door hun intense fruitsmaken. Ze zijn vaak wel wat minder complex en intens dan de wijnen uit Nieuw-Zeeland. De wijnen die wel hout hebben gehad, zijn vaak wat minder uitgesproken, maar kunnen wel mooie toast smaken krijgen bij rijping op de fles. De beste sauvignon blancs komen uit Constantia en Elgin.

Hieronder staat een overicht uit ons assortiment met alle wijnen waar sauvignon blanc de hoofddruif is.