Wijnstreek: Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne, in het oosten van Frankrijk, is beroemd vanwege de kwalitatieve en goed bekendstaande rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van met name de pinot noir (rood) en chardonnay (wit).

De bekendste wijngebieden die je in de Bourgogne kan onderscheiden zijn:

Chablis, Cote d’Or, Mâconnais en een gedeelte van de Beaujolais.

Klimaat, Bodem & Ligging:

Binnen de Bourgogne is er een grote variëteit tussen de bodems en klimaten. Zo heeft de Chablis een koel klimaat met kalkrijke mergel bodems.

De Côte d’Or heeft een gematigd klimaat. De wijngaarden staan hier gepland op een smalle, langgerekte strook variërend van 500 meter tot 3 kilometer breed en 500 meter lang. Deze strook wijngaarden volgt nauwgezet de oostelijke flanken van een langgerekt talud. Het is hierdoor beschermd tegen koude en nattigheid en er is veel zonneschijn en licht.

De Maconnais is het zuidelijkste belangrijke gebied voor witte Bourgogne. Er is hier met name veel zon.

Belangrijkste witte wijnen in de Bourgogne:

De belangrijkste witte wijnen die gemaakt worden in de Bourgogne worden gemaakt van chardonnay. De wijnen krijgen hun naam van het gebied, de gemeente of soms de wijngaard waar de druiven vandaan komen. Wijnen gemaakt van druiven die uit de hele streek komen, dragen de naam ‘Bourgogne’ op het etiket. Er is dus een grote verscheidenheid aan verschillende wijnen in deze streek. Hieronder zullen we de beroemdste benoemen:

Chablis (uit de gelijknamige Chablis streek):

Zoals hierboven al aangegeven heeft de Chablis een koud klimaat. Dit geeft de wijnen veel zuur en de smaak van zuiver fruit. De wijn zal veelal mineralig zijn en tonen van vuursteen hebben. Ze worden zelden op eikenhout gerijpt.

Meursault & Puligny –Montrachet (uit de Côte de Beaune, het zuidelijke deel van de Côte d’Or):

Deze wijnen zijn van zeer hoge kwaliteit. De wijnen krijgen vaak extra complexiteit en body door vergisting in kleine eikenhouten vaten en door de rijping op hun lie (gist die na de fermentatie overblijft). Deze wijnen hebben veel body en complexiteit op het gebied van smaak (citrusfuit, wit steen fruit, tropisch fruit, eikenhout, specerijen en hartige tonen). Chardonnay van de wijngaard van Le Montrachet is volgens velen de allerbeste droge witte wijn ter wereld.

Mâcon:

Deze wijn wordt met grote hoeveelheden geproduceerd en is daardoor redelijk geprijsd Deze Chardonnaywijnen zijn licht en zeer fruitig (meloen, citrusfruit). Ze worden zelfden tot nooit gerijpt op eikenhout.

Pouilly-Fuissé (uit het zuidelijke deel van de Mâconnais):

De druiven waar deze wijn van gemaakt wordt, groeien op steile hellingen die heel veel zon vangen. Het is een chardonnay met veel body, vaak met smaken van tropische fruit (ananas/meloen) en aroma’s van eikenhout.

Belangrijkste rode wijnen in de Bourgogne:

De rode wijnen die gemaakt worden in de Bourgogne worden met name gemaakt van pinot noir. Het lastige karakter van deze druif wordt hier volledig uitgebuit. Ze levert wijnen met een medium body, hartige en roodfruit aroma’s, lichte tannines en een gemiddelde tot hoge zuurgraad.

De wijnen uit de afzonderlijke gemeenten zoals Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Beaune en Pommard bieden doorgaans meer intensiteit, complexiteit en lengte. Vooral de wijnen uit de premier cru wijngaarden zijn zeer goed. De grand cru’s zijn zeer zeldzaam en complex en gaan voor hoge prijzen de deur uit.