per fles
13,75
13,15
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf 12 flessen

Lois Gruner Veltliner Organic

Deze Gruner Veltliner heeft verleidelijke aroma’s van frisse appels en peren, afgewisseld met die van groene kruiden, specerijen en limoen. Zeer zuiver op de tong, rijk maar elegant, veel sap en fruit, verfijnde zuurtjes, levendig en bijzonder aangenaam tot de laatste slok.

Kenmerken

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Oostenrijk

Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Door een groot schandaal met anti vries in de jaren tachtig, heeft de reputatie van Oostenrijkse wijn flinke schade opgelopen, maar gelukkig zijn er nu weer veel zeer getalenteerde wijnboeren actief die het imago en de kwaliteit enorm onhoog krikken.

Oostenrijk heeft veel karakteristieke inheemse druivensoorten, die wijnen met een bijzonder eigen karakter opleveren. De belangrijkste witte druivensoorten zijn grüner veltliner, riesling, weissburgunder (= pinot blanc), welsch riesling, neuburger en muskat-ottonel.

Wijnspijssuggestie

Een prachtig aperitief maar ook uitstekend geschikt bij voorgerechten, lichte pasta en rijstgerechten en half gerijpte kaas.

Extra informatie

Deze Lois Gruner Veltliner heeft verleidelijke aroma’s van frisse appels en peren, afgewisseld met die van groene kruiden, specerijen en limoen. Ze is verrassend fris en exotisch in de mond, met een aangename kruidigheid als leidraad. Bijzonder aangenaam tot de laatste slok. Wijnbereiding Alle wijnen van Fred Loimer worden tot in de kleinste details verzorgd. Van onbezorgd wijnplezier tot diep en subtiel genot. Deze Lois Grüner Veltliner hoort bij de eerste categorie. Na de selectieve, handmatige oogst worden de druiven eerst 4 uur ingeweekt, om zo meer aroma en smaakstoffen voor de wijn te bemachtigen. Na de vergisting op 20 graden volgt een rustperiode van 4 maanden op het eigen bezinksel in RVS tanks. Hierdoor krijgt de wijn meer structuur en rijkdom. De wijn wordt snel daarna gebotteld om alle jeugdige frisheid en fruitigheid te behouden.
Verleidelijke aroma’s van frisse appels en peren, afgewisseld met die van groene kruiden, specerijen en limoen. Zeer zuiver op de tong, rijk maar elegant, veel sap en fruit, verfijnde zuurtjes, levendig en bijzonder aangenaam tot de laatste slok. Bewaren Deze wijn is gemaakt om in zijn jeugdige frisse fruitigheid te drinken met een maximum van 3 jaar na de oogst. Wijn/spijs suggestie Een subtiele, frisse witte allrounder, gastronomisch breed inzetbaar bij voorgerechten en salades met een combinatie van groene bladgroente en exotisch fruit, groenteschotels (groene en witte asperges), pasta en rijstgerechten met een frisse groene kruidensaus, wit vlees en gevogelte… Denk zeker aan een perfect gemaakte wienerschnitzel. Eveneens aanbevolen bij frisse tot milde witschimmelkazen. Regio informatie Oostenrijk staat bekend om de productie van Gruner Veltliner. De wijnmaker van deze Lois is Fred Loimer: een zeer (bio)dynamische en getalenteerde solist. Hij beheert in totaal 40 hectaren aan wijngaarden, waaronder enkele van de allerbeste percelen rond Langelois. Maar liefst 11 single vineyards zorgen voor een grote verscheidenheid aan wijntypes en smaak: Käferberg, Spiegel, Seeberg, Steinmassl, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg, Eichelberg. Troetelkind van Fred Loimer is de Grüner Veltliner, waarin hij excelleert, in het bijzonder die van de crus Käferberg en Spiegel. Zijn Riesling wijnen zijn eveneens subliem, geweldige vertolkers van hun uitmuntende terroir en zeer gunstige microklimaat van de Kamptal. De Riesling van de single vineyards Seeberg en Steinmassl zijn simpelweg weergaloos. Sinds 2005 werkt Fred Loimer in de wijngaarden en in de kelders volledig biodynamisch. Grüner veltliner is goed voor 55% van de totale aanplant, gevolgd door riesling met 30%, chardonnay 7%, grauburgunder 7% en de geheime liefde van Fred Loimer, de blauburgunder 3%. In totaal worden hier jaarlijks gemiddeld 200.000 flessen gevuld, 94% witte, 5% rode en 1% zoete wijnen. In de wijngaarden is Fred Loimer een veeleisende perfectionist. De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle teruggekaatste bodemwarmte kunnen absorberen, terwijl het smalle maar hoge bladerendak voor de fotosynthese en voldoende schaduw zorgt. De plantdichtheid is relatief hoog, 5.000 ranken per hectare tegen de lokaal gangbare 3.000. De opbrengst per rank kan op deze manier laag worden gehouden, waardoor de sappen aan concentratie winnen. Het motto van Fred Loimer is helder: hij maakt wijnen die genot geven en geen kopzorgen.