per fles
€ 16,60
15,25
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf 12 flessen

Mourgues du Grès Terre d’Argence Blanc

  • Van viognier, petit manseng en roussanne van oude stokken
  • Biologisch en met miniem gebruik van sulfiet
  • Een eetwijn bij uitstek, bijvoorbeeld bij gevogelte of wit vlees

Volle droge witte wijn uit Zuid-Frankrijk. Volgele kleur, krachtig aroma met nuances van rijp tot overrijp geel fruit en honing. De smaak is vol, rond en aanhoudend, met milde zuren en een lange, aromatische afdronk. Op dronk vanaf minimaal 1 jaar na oogst, gemakkelijk 3 tot 4 jaar houdbaar.

Kenmerken

Lekker bij

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.

Kijk hier voor meer informatie over wijnland Frankrijk.

Wijnspijssuggestie

Volle droge witte wijn, uitstekend bij rijke visschotels en gevogelte.

Extra informatie

François en Anne Collard van Mourgues du Grès maken hun wijnen in Costières de Nîmes, tussen de Rhône en de Camargue. De druiven voor hun serie Terre d'Argence zijn afkomstig uit wijngaarden met oude stokken, wat zorgt voor wijnen met rijkdom en concentratie.

De blend voor de witte Terre d'Argence is bijzonder: het is een combinatie van Rhônedruiven viognier en roussanne en de aromatische petit manseng uit de Sud-Ouest. Omdat die laatste niet is toegestaan in de AOP Costières de Nîmes, wordt de wijn 'gedeclassificeerd' tot IGP Pont du Gard. Een mindere wijn is het echter allesbehalve!

De biologisch verbouwde druiven worden met de hand geoogst. Omdat de wijngaarden rond het domaine liggen, arriveren ze al snel na de pluk en in superconditie in de kelder. Na de vergisting, waarbij geen sulfiet wordt gebruikt, rijpt de wijn nog een jaar; een derde deel in houten vaten, de rest in tanks.

Het geeft een weelderige, rijke witte wijn met rijp fruit, een volle smaak en een mooie frisheid. Hij past uitstekend bij gevogelte, wit vlees, pittige kazen en zelfs milde curries.

François en Anne Collard van Domaine Mourgues du Grès maken hun biologische wijnen in Costières de Nîmes, het wijngebied tussen de Rhônerivier in het oosten en de Camargue in het zuiden en grenzend aan de Languedoc. De druiven voor hun Terre d'Argence-lijn zijn afkomstig uit wijngaarden met oude stokken die een laag rendement geven en door de diepe wortels voldoende vocht opnemen. Dat zorgt voor een gelijkmatige rijping, maar ook voor rijkdom en concentratie.

Hoewel Costières de Nîmes administratief deel uitmaakt van de Gard (zoals de Languedoc), hebben de wijnen meer gelijkenis met de zuidelijke Rhône. De betere wijngaarden liggen vol met 'galets' (kleine ronde stenen) en lijken wel een kopie van de bodem in Châteauneuf-du-Pape.

Het gebied rond Beaucaire, waar Mourgues du Grès ligt, profiteert bovendien van een bijzonder effect van de zeewind. Als deze over de warme stenen in de wijngaard waait, ontstaat er een sterke convectie en ventilatie waarbij 's nachts de temperaturen sterker dalen dan in de zuidelijke Rhône. Een belangrijke reden waarom de druiven meer frisheid behouden en dat proef je terug in de terroir-getypeerde wijnen.

Drinken bij

Volle droge witte wijn, uitstekend bij rijke visschotels en gevogelte.

Proefnotitie

Volgele kleur, krachtig aroma met nuances van rijp tot overrijp geel fruit en honing. De smaak is vol, rond en aanhoudend, met milde zuren en een lange, aromatische afdronk.

Houdbaarheid

Op dronk vanaf minimaal 1 jaar na oogst, gemakkelijk 3 tot 4 jaar houdbaar.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mourgues du Grès Terre d’Argence Blanc” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *