Rust En Vrede Syrah
- Verfijnde houtgelagerde Syrah
- Rijp donker fruit, toast en volle, kruidige smaak
- Heerlijk bij bavette, runderribstuk of gerijpte kazen
Mooie geuren van blauwe bessen, rode kersen en bloemen, gevolgd door verse pruimen en zoete kruiden. Complexe tonen van fruit en fijne tannine. Kruiden zoals kardemom, venkel, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Tenslotte een hint van eikenhout. Krachtig met een fruitige finish.
Kenmerken
- Jaargang2018
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14.5%
- ProducentRust en Vrede Estate
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur17 - 18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
Rust en Vrede ligt ten zuiden van Stellenbosch, ongeveer 15 km van False Bay en beschikt over het authentieke Stellenbosch terroir. Bijzonder voor het terroir van Stellenbosch is de nabijheid van de Oceaan en de bodem. De bodem bestaat uit Hutton en Clovely zoals het lokaal wordt genoemd. Dat zijn verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. Door de ligging van het landgoed halverwege de stad Stellenbosch en Somerset West en verscholen in de plooien van de uitlopers van de Helderberg, doet Rust en Vrede zijn naam echt eer aan.
Vinificatie
De op het landgoed gekweekte druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. Elk oogstperceel wordt apart gevinifieerd. De druiven worden vervolgens ontveld, gemalen en in open gistingstanks gepompt, waar ze een maceratieperiode van veertien tot 21 dagen ondergaan. Dit met een gisting van zeven dagen met pump-overs en handmatige punch-downs tot viermaal daags. De rijping vindt plaats in 100% Franse eikenhouten vaten gedurende 22 maanden.
Herkomst
De wijngaarden Block 7 Syrah en Block 4 Cabernet Sauvignon werden in respectievelijk 1998 en 2000 aangeplant in Tukulu-grond. Deze grond is afkomstig van Helderberg-graniet en Tafelberg-zandsteen, met kleine afzettingen van ijzersteen. Tukulu-grond houdt goed water vast, wat zorgt voor matige wijnstress tijdens droge jaren. Een grotere hoeveelheid zandsteen zorgt voor meer drainage, wat resulteert in een langzame groei en intensere wijnen, zorgvuldig gecontroleerd door én aangevuld met druppelirrigatie.
Proefnotitie
Mooie geuren van blauwe bessen, rode kersen en bloemen, gevolgd door verse pruimen en zoete kruiden. Complexe tonen van fruit en fijne tannine. Kruiden zoals kardemom, venkel, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Tenslotte een hint van eikenhout. Krachtig met een fruitige finish.
Drinken bij
Deze verfijnde houtgerijpte syrah is heerlijk bij diverse gegrilde gerechten met kruidigheid zoals bavette, runderspiezen met paprika en ui of runderribstuk met cajunkruiden.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.