per fles
€ 16,20
14,85
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf 12 flessen

Mourgues du Grès Terre d’Argence Rouge

  • Van syrah, mourvèdre en grenache van oude stokken
  • Laag wijngaardrendement geeft concentratie
  • Een prachtige begeleider van stevige vleesgerechten

Volle, gulle rode wijn uit Costières de Nîmes. Volrood van kleur, fruitig en kruidig van geur met nuances van bramen, laurier en iets leer. De smaak zet soepel in en ontwikkelt een zachte tannine in de afdronk. Op dronk vanaf 1 à 2 jaar na oogst, tot 5 à 6 jaar goed houdbaar.

Kenmerken

Lekker bij

Bestaat uit

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.

Kijk hier voor meer informatie over wijnland Frankrijk.

Extra informatie

Mourgues du Grès wordt gezien als een van de beste wijndomeinen van Costières de Nîmes. Dat is niet moeilijk te begrijpen wanneer je deze prachtige rode wijn proeft. De Terre d’Argence is gemaakt van syrah van oude stokken, aangevuld met een beetje mourvèdre en grenache.

Doordat de stokken ouder zijn, zijn de opbrengsten laag. Dit zorgt voor intens, smaakvol en geconcentreerd sap. Na de vergisting rijpt de wijn nog tenminste anderhalf jaar, hoofdzakelijk in betonnen kuipen en grote eikenhouten vaten en voor een klein deel in kleine eikenhouten fusten.

De intentie van wijnmaker François Collard is dan ook om een terroirgedreven wijn te maken, zonder de ‘make-up’ van nieuw eikenhout en zelfs zonder klaring en filtering. Dit zie je tegenwoordig veel bij onderscheidende wijnmakers. Zij beseffen dat kwaliteit wordt gemaakt in de wijngaard en besteden dan ook vooral veel aandacht aan hun druiven.

De Terre d’Argence is een volle, rijpe, kruidige rode wijn, met een stevige structuur. Hierdoor kan de wijn gemakkelijk enkele jaren rijpen. Drinkt u de wijn jong, dan adviseren we u hem één of twee uur van tevoren te decanteren. Heerlijk bij stevige gerechten als lam, runderstoof of entrecote.

Sprekende, biologische terroirwijn

François en Anne Collard van Domaine Mourgues du Grès maken hun biologische wijnen in Costières de Nîmes, het wijngebied tussen de Rhônerivier in het oosten en de Camargue in het zuiden en grenzend aan de Languedoc. De druiven voor hun Terre d’Argence-lijn zijn afkomstig uit wijngaarden met oude stokken die een laag rendement geven en door de diepe wortels voldoende vocht opnemen. Dat zorgt voor een gelijkmatige rijping, maar ook voor rijkdom en concentratie.

Hoewel Costières de Nîmes administratief deel uitmaakt van de Gard (zoals de Languedoc), hebben de wijnen meer gelijkenis met de zuidelijke Rhône. De betere wijngaarden liggen vol met ‘galets’ (kleine ronde stenen) en lijken wel een kopie van de bodem in Châteauneuf-du-Pape.

Het gebied rond Beaucaire, waar Mourgues du Grès ligt, profiteert bovendien van een bijzonder effect van de zeewind. Als deze over de warme stenen in de wijngaard waait, ontstaat er een sterke convectie en ventilatie waarbij ‘s nachts de temperaturen sterker dalen dan in de zuidelijke Rhône. Een belangrijke reden waarom de druiven meer frisheid behouden en dat proef je terug in de terroirgetypeerde wijnen.

Drinken bij

Volle, gulle rode wijn met lengte, prima bij kruidige gerechten van de grill en de oven.

Proefnotitie

Volrood, fruitig en kruidig van geur met nuances van bramen, laurier en iets leer. De smaak zet soepel in en ontwikkelt een zachte tannine in de afdronk.

Houdbaarheid

Op dronk vanaf 1 à 2 jaar na oogst, tot 5 à 6 jaar goed houdbaar.

Onderscheidingen

Decanter World Wine Awards 2023: Zilveren medaille | 93/100 punten | Full of dark fruits and touches of toasty oak

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mourgues du Grès Terre d’Argence Rouge” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *