Merlot

Merlot is een druivenras die je vaak naast elkaar in de wijngaard ziet staan en samen in de fles zit met cabernet sauvignon. Merlot zorgt voor zachtheid en body in wijnen die gemaakt zijn van de nogal strenge cabernet sauvignon. Hierdoor drink je deze wijn een stuk makkelijker. Andersom wordt cabernet sauvignon vaak aan merlot toegevoegd om de wijn meer tannine, zuur en aromatisch fruit mee te geven.

Smaak en klimaat

De merlot druif groeit het beste in een gematigd tot heet klimaat. Overrijpe druiven uit een gematigd klimaat en druiven uit een heet klimaat tonen een zwart fruit karakter (donkere pruimen/bramen/zwarte kersen), veel body, gemiddeld tot laag zuur, veel alcohol en een gemiddelde hoeveelheid zachte tannines. Dit is de meest gangbare stijl van merlot. Soms geven super rijpe druiven de smaak van chocola en cake mee. Over het algemeen hebben merlot wijnen een ongecompliceerd, romig karakter.

In de gematigde en koelere klimaten wordt een meer elegantere stijl geproduceerd. Deze wijn heeft een roodfruit karakter (pruim, rode bes, aardbei) en heeft vaak wat aroma’s van munt. Deze wijnen hebben iets meer tannine en zuur.

Vaak worden de merlot wijnen op eikenhout gerijpt om de tannines te verzachten en smaken van specerijen en vanille en koffie toe te voegen.

Topgebieden voor merlot

topgebieden Merlot

Frankrijk

Bordeaux is van oudsher de thuishaven van merlot. De belangrijste productiezone voor topwijnen met als hoofdbestandsdeel Merlot worden op de rechteroever van de Gironde en de Dordogne gemaakt (ten noorden en oosten van deze rivieren). De belangrijkste appellations zijn AC Saint Emilion en AC Pomerol. De wijnen zijn zachter van stijl dan die van de linkeroever, waar de cabernet sauvignon druif de boventoon voert. Ze hebben een gemiddeld tannine- en zuur gehalte en een roodfruit karakter. Wanneer ze ouder worden ontwikkelen ze aroma’s van tabak en ceder.

Australie en Nieuw-Zeeland

Met name in Margaret River in Australië wordt de merlot druif vaak geblend met cabernet sauvignon. Deze blends hebben doorgaans een hoog tanninegehalte met smaken van zwart fruit en kruiden. Ook in Nieuw Zeeland vind je zeer goede merlot wijnen of blends daarvan. Het gebied Hawke’s Bay op het Noordereiland staat hier met name bekend om. Deze wijnen worden vaak getypeerd door een gemiddeld tot hoog zuurgehalte en aroma’s van kruiden (blad van zwarte bes/ceder).

Noord-Amerika

In California zijn de omstandigheden ideaal om merlot en cabernet sauvignon te verbouwen. De beste merlots komen uit Napa Valley. De wijnen uit dit gebied hebben over het algemeen veel body, met aroma’s en smaken van zacht zwart fruit, cake en eikenhout.

Zuid-Amerika

In Chili worden blends van cabernet sauvignon en merlot van hoge kwaliteit gemaakt. Vaak wordt hier oom de carmenère druif nog aan toe gevoegd. Ze hebben vaak intense smaken van zwart fruit (braam/zwarte kers) naast uitgesproken plantaardige kenmerken (blad van zwarte bes/groene paprika). De beste gebieden zijn de Maipo Valley, dicht bij Santiago en delen van de Rapel Valley (Cochagua en Cachapoal) meer naar het zuiden.

In Argentinië groeit de merlot het best in de Mendoza, waar een gematigd klimaat heerst dankzij de hoge ligging. Merlot wordt hier ook wel gemengd met malbec.

Zuid-Afrika

Met name in Stellenbosch worden goede cabernet sauvignon en merlot blends gemaakt die lijken op de wijnen uit de Bordeaux (veel tannines en zuren). Ook worden er in Zuid-Afrika zeer goede pure cépagewijnen gemaakt. Deze wijnen hebben vaak minder intense fruitsmaken, maar meer kruidenaroma’s, wanneer je ze vergelijkt met dergelijke wijnen uit Australië of Noord-Amerika.

Hieronder staan onze meest populaire wijnen waar malbec de hoofddruif is.