sale
normaal per fles
€ 11,20
9,95
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf Sale

Chateau Pajzos Tokaj Furmint

  • Van de eigenaren van beroemd Pomerolhuis Clinet
  • Gemaakt met natuurlijke gisten en zonder houtrijping
  • Fraai als aperitief, bij vis of gevogelte

Verfijnde, aromatische droge witte wijn met de geur van bloemen, kruiden, laurier en noten. De smaak is zacht en mild, met een pittige afdronk. Uitstekende wijn bij royale visschotels of gevogelte.

Kenmerken

Lekker bij

Bestaat uit

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Hongarije

Hongarije staat op de 7e plaats in Europa qua wijnproductie. Het kent een lange historie op het gebied van wijsmaken en er worden veel traditionele, veelzijdige wijnen gemaakt. De Tokaji en de rode Bikavér zijn de meest bekende wijnen van Hongarije. Ongeveer twee derde van de wijn die gemaakt wordt is wit. Veel wijnen zijn zoet of licht zoet, wat goed samengaat met de pittige Hongaarse keuken. Tokaji Aszú kan met 3, 4, 5 of 6 puttonyos aangeboden worden. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en meer aromatisch de wijn.

Extra informatie

De witte Tokaji van de legendarische furmintdruif heeft al eeuwenlang een goede reputatie. Met name de zoete wijnen zijn wereldberoemd. Droge witte furmint was eigenlijk niet zo interessant, tót de intrede van moderne vinificatietechnieken. Dit bleek wel toen we – na heel veel andere Hongaarse wijnen – deze Pajzos proefden!

De Franse eigenaar van dit wijnhuis, de familie Laborde van het vermaarde Château Clinet in Pomerol, heeft zich dan ook gespecialiseerd in droge witte Tokaji. Ronan Laborde maakt deze originele, hedendaagse witte wijn met behulp van moderne keldertechnieken. Hij is wars van uniformiteit en enkelvoudige aroma’s.

Ronan voegt dan ook geen gistcultuur toe, maar gebruikt de ‘wilde’ gist uit de wijngaard en de kelder. Bovendien laat hij houtrijping achterwege. Hij toont hiermee respect voor de traditionele furmintdruif en het bijzondere terroir in de regio Tokaj-Hegyalja. Het resultaat is een heerlijke droge witte wijn die een opvallende plaats inneemt in ons assortiment.

Proefnotitie
Verfijnde, aromatische droge witte wijn met florale nuances, een lichte kruidigheid, laurier en noten. De smaak zet zacht en mild in, met een frisse evolutie en een pittige, geurige afdronk.

Drinken bij
Uitstekende wijn bij royale visschotels of gevogelte.

Houdbaarheid
Op dronk vanaf één jaar na de oogst en gemakkelijk tot vier à vijf jaar houdbaar.

Onderscheidingen
  • WineLife | Magda van der Rijst - augustus 2023: Winnaar proeverij Vulkaanwijnen | Hij drinkt als een tierelier

  • De Grote Hamersma - maart 2023: 9- | Heeft de krokante knapperigheid van verse groene groenten

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chateau Pajzos Tokaj Furmint” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *