DeMorgenzon Reserve Chardonnay
- Uit de nieuwe wereld, maar met klassieke signatuur
- De prestigewijn van tophuis DeMorgenzon
- Op z’n best tussen twee en tien jaar na de oogst
Hoog niveau chardonnay uit Stellenbosch met klassieke signatuur. Door de invloed van een voortdurende, koelende zeebries in de steile terraswijngaarden en gedoseerd houtgebruik is deze Reserve zowel verfijnd als krachtig. Indrukwekkende prestigewijn van sterwijnmaker Carl van der Merwe.
Kenmerken
- Jaargang2019
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14%
- ProducentDeMorgenzon Estate
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur9 - 11 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
‘Ingrijpen in het wijnmaakproces: zo weinig als mogelijk en zoveel als noodzakelijk.’ Dat is het eenvoudige credo van DeMorgenzon. Het past perfect in de bedrijfsfilosofie van dit prachtige domein in Stellenbosch. Biodiversiteit, ecologische balans, duurzaamheid en minimalistisch werken in de kelder staan hier hoog in het vaandel. De wijngaarden worden liefkozend ‘garden vineyards’ genoemd, vanwege de wilde bloemen die tussen de stokken bloeien.Dit alles met als doel om de schoonheid van de wijngaarden zoveel mogelijk te laten spreken in de wijnen. Dat ze daar geweldig in slagen bij DeMorgenzon bewijzen ze met hun prachtige en exclusieve Reserve–serie.
De Chardonnay is een schoolvoorbeeld van hoog niveau houtgerijpte Chardonnay uit een gematigd klimaat. De druiven groeien op granieten hellingen. Door de voortdurende, koelende zeebries vanuit False Bay behouden de druiven voldoende frisheid. Eenmaal mooi rijp worden de druiven met de hand geoogst. De wijn vergist in Frans eiken (deels nieuw) en een deel ondergaat vervolgens de malolactische vergisting. Dit gebeurt om de perfecte balans tussen fraîcheur en romigheid te creëren. Na verdere rijping in eiken, in contact met de gistresten, wordt de wijn ongefilterd gebotteld.
Met z’n enorme fruitintensiteit, fijne zuren en intense structuur is deze Reserve een genot om jong te drinken, maar kan makkelijk ook een paar jaar rijpen op fles. Wanneer u deze Chardonnay al in z’n jeugd wilt drinken, adviseren we u de wijn van tevoren even lucht te geven door hem te karafferen. Het mooist komt deze topwijn tot z’n recht in combinatie met een verfijnd, romig gerecht.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.