per fles
€ 17,95
16,45
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf 12 flessen

Luis Seabra Douro Xisto Ilimitado Branco

  • Blend van autochtone druiven van diverse schistbodems
  • Citrus, peer, toast, spanning en mineraliteit
  • Portugees met Bourgondische allure

Verfijnde, soepele, droge witte wijn met een verfijnde geur van limoen, grapefruit, peer, licht eiken en vuursteen. De smaak is vol en mooi sappig met puur citrusfruit. De finale is lang en opwekkend fris met licht boter en toast. Heerlijk om zo te drinken en heel mooi bij gekookte mosselen of andere schelpdieren, gegrilde tonijn, pasta met kip of zachte kaas.

Kenmerken

Bestaat uit

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Portugal

Portugal staat met name bekend om de port. Port is een versterkte wijn, wat inhoud dat er extra alcohol is toegevoegd.

Port wordt gemaakt in verschillende stijlen: Ruby port, vintage port en tawny port. De grootste verschillen in deze stijlen worden gemaakt door de periode van rijping en de plek waar de druiven vandaan komen. Wordt de port gemaakt uit een blend van meerdere jaargangen, of komen ze juist van 1 oogst? En komen ze uit verschillende wijngaarden, of alleen uit de beste of zelfs uit 1 wijngaard? Dit biedt zeer veel verschillende variaties.

Extra informatie

Luis Seabra Douro Xisto Ilimitado Branco

Van oudsher is de Douro met name beroemd om z’n portwijnen. Maar steeds meer producenten beginnen de potentie voor stille Douro-wijnen te ontdekken. Een van de voorvechters van deze beweging is Luis Seabra. Hij werkte tien jaar voor die andere Douro-pionier Dirk van der Niepoort voor hij in 2013 voor zichzelf begon.

Inmiddels zijn zijn elegante, minimalistische terroirwijnen een begrip. Luis’ Xisto Illimitado Branco is zijn witte visitekaartje, en kan worden opgevat als zijn ‘village’. De wijn is gemaakt van een blend van autochtone witte druivenrassen als rabigato, viosinho en gouveio. Ze worden geoogst in verschillende wijngaarden, die als gemene deler een bodem van schist (xisto) hebben.

Precies dat laatste wil Luis tot uitdrukking brengen in deze Branco. Daarom grijpt hij in de kelder zo min mogelijk in in het wijnmaakproces. De vergisting laat hij spontaan verlopen middels de op de druif aanwezige gisten. Vervolgens rijpt de wijn overwegend in grote, gebruikte eikenhouten vaten en deels in roestvrijstalen tanks.

Deze werkwijze levert een fantastische witte Douro op, die zich laat kenmerken door spanning, focus en finesse. De Xisto Ilimitado heeft tonen van frisse citrus en rijpe peer, een intense, sappige smaak en een duidelijke zilte, mineralige toets. Heerlijk bij schaal- en schelpdieren en een fantastische introductie in witte Douro nieuwe stijl!

Drinken bij
Verfijnde, soepele, droge witte wijn om zo te drinken. Heel mooi bij gekookte mosselen of andere schelpdieren, gegrilde tonijn, pasta met kip of zachte kaas.

Proefnotitie
Citroengeel gekleurde wijn met een verfijnde geur van limoen, grapefruit, peer, licht eiken en vuursteen. De smaak is vol en mooi sappig met puur citrusfruit. De finale is lang en opwekkend fris met licht boter en toast.

Houdbaarheid
Snel na botteling op dronk; houdbaar tot 6-7 jaar na de oogst.

Onderscheidingen

  • Perswijn - juni 2024: 16/20| Romig, fijne zuren en bitters

  • Jancis Robinson | Julia Harding MW - april 2024: 17/20| Pure and already quite open

  • The Wine Advocate | Luis Gutiérrez - april 2024: 90/100 punten | It has the Seabra signature of cleanliness, definition, balance, elegance and quality oak

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Luis Seabra Douro Xisto Ilimitado Branco” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *