Nieuwe Trek Shiraz
- Excellente Shiraz uit de herontdekte Piekenierskloof
- Prachtcombi van rijp fruit en verleidelijke finesse
- Perfect bij geroosterd vlees of gevogelte
Dieprood gekleurde wijn met een verfijnde geur van rijpe braam, blauwe bes, laurier en eikennuances. Vol, soepel en zacht in smaak met een fraaie balans tussen rijp fruit, frisse zuren en milde tannines. Mooie wijn om zo te drinken, of te combineren bij gerechten met lam, gevogelte of oude, harde kazen.
Kenmerken
- Jaargang2020
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage13.5%
- ProducentPiekenierskloof Wine Company
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekWestern Cape
- HerkomstPiekenierskloof
- Serveer temperatuur17 - 19 graden
- AfsluitingSchroefdop
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
Jaco en Cerina van Niekerk zijn pioniers in Piekenierskloof. Als geen ander zien zij de potentie van deze enigszins in de vergetelheid geraakte wijnstreek met z’n hooggelegen wijngaarden en oude, niet-geïrrigeerde bush vines, ingeklemd tussen Swartland en Cederberg. Wij vonden het echtpaar bereid om in een exclusieve samenwerking met ons de serie Nieuwe Trek te ontwikkelen.Een favoriet uit de serie is deze schitterende Shiraz. De druiven oogsten Jaco en Cerina in Swartland en Piekenierskloof. Vooral laatstgenoemde regio is uitermate geschikt voor Rhônedruiven als shiraz en grenache. De hoge ligging van de wijngaarden zorgt voor warme dagen, maar koele nachten. Hierdoor kunnen de shirazdruiven mooi rijp worden en tegelijk hun fruitige aroma’s en frisse zuren behouden.
Nadat de druiven met de hand geoogst zijn, worden ze gekneusd en volgt een korte schilinweking voor meer aroma en kleur. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks, bij een relatief lage temperatuur om zoveel mogelijk van de verse fruitaroma’s te behouden. Vervolgens hevelen Jaco en Cerina een derde van de wijn over naar neutrale eikenhouten vaten. Na twaalf maanden rijping wordt er gebotteld.
Het eindresultaat is een bijzonder geslaagde Shiraz. Je proeft de frisheid en peperigheid die je ook vindt in Syrahs uit de Noord-Rhône, maar ook het rijpe fruit en de kruidigheid die horen bij een warmer klimaat. Drink ‘m bijvoorbeeld in combinatie met gebraden gevogelte, of geroosterd rood vlees. Een tweede flesje achter de hand kunnen we warm aanbevelen!
Drinken bij
Mooie wijn om zo te drinken, of te combineren bij gerechten met lam, gevogelte (kwartel, parelhoen) of oude, harde kazen.
Proefnotitie
Dieprood gekleurde wijn met een verfijnde geur van rijpe braam, blauwe bes, laurier en eikennuances. Vol, soepel en zacht in smaak met een fraaie balans tussen rijp fruit, frisse zuren en milde tannines. Mooi getypeerd en heerlijk doordrinkbaar.
Houdbaarheid
Nu drinken en houdbaar tot ongeveer 4-5 jaar na de oogst.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.