Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. Dit druivenras zie je vaak naast elkaar in de wijngaard staan en in de fles zitten met merlot. Cabernet sauvignon zorgt voor meer tannine, zuur en aromatisch fruit in de wijnen die gemaakt zijn van de zachte merlot. Andersom wordt merlot vaak aan cabernet sauvignon toegevoegd om de wijn meer zachtheid te geven.

Smaak en klimaat

De cabernet sauvignon druif groeit het beste in een gematigd tot heet klimaat. In een koel klimaat of in een koud jaar zullen de druiven niet rijp worden. Niet-rijpe druiven kunnen onaangename, kruidachtige smaken geven. Rijpe druiven uit een gematigd klimaat of een heet klimaat tonen een zwart fruit karakter (donkere pruimen/bramen/zwarte kersen) vaak begeleid met groene en kruidachtige smaken (paprika/munt), veel body en een hoge tannine- en zuurgraad.

Vaak worden de cabernet sauvignon wijnen op eikenhout gerijpt om de tannines te verzachten en smaken van rook, ceder, vanille en koffie toe te voegen. Vanwege de hoge tannine- en zuurgraad en de intense fruitaroma’s kunnen deze wijnen vaak goed ouderen.

Topgebieden voor cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon topgebieden

Frankrijk

Bordeaux is van oudsher de thuishaven van cabernet sauvignon. De belangrijste productiezone voor topwijnen met als hoofdbestandsdeel cabernet sauvignon worden op de linkeroever van de Gironde en de Dordogne gemaakt (ten westen en zuiden van deze rivieren). De belangrijkste appellations zijn Médoc, Haut-Médoc en Graves. De beste wijngaarden liggen op de lage heuvels met kiezelbodems. De wijnen hebben een hoog tannine en zuur gehalte, een gemiddelde tot volle body en veel lengte. Als ze jong zijn kunnen ze behoorlijk robuust zijn, maar wanneer ze ouderen op eikenhout, worden de tannines zachter en ontwikkelen de aroma’s van zwart fruit en eikenhout zich tot een complex geheel van plantaardige tonen en aroma’s van ceder en tabak. De allerbeste wijnen komen van de wijnhuizen met een cru classé.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië wordt met name in Coonawarra en Margaret River de cabernet sauvignon druif verbouwd. Vaak worden hier cépage wijnen van gemaakt met uitgesproken smaken van zwart fruit, munt en eucalyptus. Ook in Nieuw Zeeland vind je zeer goede wijnen of blends van deze druivensoort. Het gebied Hawke’s Bay op het Noordereiland staat hier met name bekend om. Deze wijnen worden vaak getypeerd door een gemiddeld tot hoog zuurgehalte en aroma’s van kruiden (blad van zwarte bes/ceder).

Noord-Amerika

In California zijn de omstandigheden ideaal om cabernet sauvignon en merlot te verbouwen. Cabernet sauvignon is de meest aangeplante druif. De beste wijnen komen uit Napa Valley, Alexander Valley Rutherford en Oakville en worden getypeerd door smaken van zwart fruit en eikenhout, zachte, rijpe tannines, een diepe kleur en een volle body.

Zuid-Amerika

In Chili worden blends van cabernet sauvignon en merlot van hoge kwaliteit gemaakt. Vaak wordt hier ook de carmenère druif nog aan toe gevoegd. Ze hebben vaak intense smaken van zwart fruit (braam/zwarte kers) naast uitgesproken plantaardige kenmerken (blad van zwarte bes/groene paprika). De beste gebieden zijn de Maipo Valley, dicht bij Santiago en delen van de Rapel Valley (Cochagua en Cachapoal) meer naar het zuiden.

In Argentinië vind je vaak cépage wijnen van cabernet sauvignon of een een blend met malbec. Van oudsher ouderden ze deze wijnen lange tijd in eikenhouten vaten, waardoor de wijn aroma’s kreeg van leer en vlees. Tegenwoordig maken ze veel fruitigere wijnen. De druiven groeien het beste in het hete Mendoza, waar een gematigd klimaat heerst dankzij de hoge ligging.

Zuid-Afrika

Met name in Stellenbosch worden goede cabernet sauvignon en merlot blends gemaakt die lijken op de wijnen uit de Bordeaux (veel tannines en zuren). Ook worden er in Zuid-Afrika zeer goede pure cépagewijnen gemaakt. Deze wijnen hebben vaak minder intense fruitsmaken, maar meer kruidenaroma’s, wanneer je ze vergelijkt met dergelijke wijnen uit Australië of Noord-Amerika.

Hieronder staan onze meest populaire wijnen waar de cabernet sauvignon de hoofddruif is.