Pinot Noir

Pinot noir is een blauwe druif met een dunne schil. Hij wil lang niet overal groeien, wat het voor wijnboeren een vrij lastige druif maakt. Hij is wel heel makkelijk te drinken, omdat de druif zachte, lichte tannines aan de wijn geeft en hij hoeft niet lang te rijpen, voordat er goede aroma’s ontstaan. Je kan deze wijn dus jong en oud drinken.

Smaak en klimaat

De wijnen gemaakt van pinot noir zijn meestal licht van kleur, met een lage tot gemiddeld tannine gehalte. Deze druif groeit het beste in een gematigd tot koel klimaat. Belangrijk is wel dat de druiven rijp worden, anders krijgen de wijnen extreme plantaardige aroma’s van kool en natte bladeren. Wanneer de druif groeit in een te warm klimaat verliest de druif aroma’s en wordt het jam achtig.

Wanneer de druif in het juiste klimaat groeit, zorgt pinot noir voor wijnen met aroma’s van rood fruit (aardbei/framboos/kers) en ontwikkelen ze op den duur plantaardige en dierlijke nuances (paddenstoelen/natte bladeren).

De meeste pinot noir kan je het beste drinken wanneer hij jong is. De allerbeste wijnen echter uit de Bourgogne en enkele andere topgebieden worden gerijpt op eikenhout. Hier moet echter opgepast worden dat de tonen van vanille en toast de delicate smaak van de wijn niet gaan overheersen.

Topgebieden voor pinot noir

Frankrijk

Het klassieke gebied voor pinot noir is Bourgogne. De verschillende gemeenten hebben elk hun eigen appelation weten te krijgen, omdat ze ieder net iets andere aspecten van de druif laten zien.

AC Bourgogne is over het algemeen een wijn met medium body en heeft een goede balans tussen hartige en rood fruit aroma’s. Er zit relatief weinig tannine in de wijn en heeft een gemiddelde tot hoge zuurgraad. Wijnen uit de uitzonderlijke gemeenten zoals Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Beaune en Pommard hebben meestal meer lengte en complexiteit. Rode grand-cru Bourgognes als Le Chambertin zijn de beste pinot noirs ter wereld.

Duitsland

In Duitsland noemen ze pinot noir wijnen ‘Spätburgunder’. Deze wijnen worden met name geproduceerd in de zuidelijke gebieden Pfalz en Baden. De wijnen uit deze gebieden hebben doorgaans een lichte body, een laag tannine gehalte en smaken van uitgesproken rood fruit. Er heerst een koel klimaat in deze streken.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland hebben de pinot noirs over het algmeen wat meer body, minder zuur en intenser fruit dan in de Bourgogne. De beste wijnen komen uit Central Otago. In de Marlborough wordt ook pinot noir verbouwd, waar veel van de druiven bestemd zijn voor mousserende wijn.

In Australië zijn alleen de gebieden Yarra Valley en Mornington Peninsula in Victoria geschikt voor het verbouwen van pinot noir. De wind van de oceaan en de hoge ligging zorgen voor een wat koeler klimaat dan in de rest van Australië. De wijnen uit deze gebieden kunnen verieren van licht en verfijnd tot wijnen met vollere fruitsmaken (aardbei/pruim/zwarte kers) en meer tannine.

Noord-Amerika

In Californië is het over het algemeen te warm voor pinot noir. Er zijn een paar koelere gebieden waar het wel gaat. De pinot noirs uit Californië hebben meestal veel body en zijn intens fruitig. Sommige hebben echter uitgesproken dierlijke en plantaardige aroma’s. In de staat Oregon is het klimaat gunstiger voor het verbouwen van pinot noir. Hier worden wijnen van zeer hoge kwaliteit geproduceerd.

Zuid-Amerika en Zuid Afrika

In Chili wordt steeds vaker pinot noir verbouwd. Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door intense fruitsmaken.

Ook ik Zuid Afrika worden zeer kwalitatieve pinot noirs gemaakt in de wat koelere gebieden.

Hieronder staat een overzicht met de meest populaire pinot noir wijnen uit ons assortiment.