Chardonnay

De Chardonnay druif kan zich goed aanpassen aan verschillende klimaten en komt daarom ook op veel verschillende plekken in de wereld voor. Het klimaat en de bodem is naast de vinificatie technieken sterk bepalend voor de smaak van de Chardonnay. Deze druif wordt veel gebruikt voor witte en mousserende wijnen.

Smaak en klimaat

In koele streken, zoals in de Chablis, kan de wijn smaken naar groen fruit (appel/peer), met vlagen van citrusfruit en tonen van groente (komkommer).

In gematigde gebieden, zoals in de Bourgogne en enkele topgebieden in de nieuwe wereld, komt de smaak van wit steenfruit (perzik) met tonen van citrusfruit en meloen meer terug in de wijn.

In hete gebieden, zoals in veel delen van de nieuwe wereld, proef je meer de tropische fruittonen (perzik, ananas, banaan en zelfs mango en vijg).

Chardonnay wordt vaak geassocieerd met bepaalde smaken, die niet van de druif afkomstig zijn, maar van de vinificatie technieken.

Zo kan een malolactische gisting (toevoegen van melkzuurbacteriën tijdens de tweede gisting) zuivelaroma’s (boter/room) veroorzaken. Dit proces wordt soms toegepast om scherpe zuren te verzachten. De scherpe appelzuren worden hierbij omgezet in de zachtere melkzuren. Wanneer de lie (bezinksel van dode gistcellen die achterblijven nadat de gisting is afgerond) door de wijn wordt geroerd, kan dit een romige textuur veroorzaken en hartige smaken meegeven van brood en gist.

Tenslotte kan de wijn op hout gerijpt worden. Wanneer de wijn op eikenhout wordt gerijpt, geeft dit smaken van toast, vanille en kokosnoot.

Topgebieden voor Chardonnay

 Chardonnay topgebieden

Frankrijk:

De Bourgogne is van oudsher het gebied van de Chardonnay. Op de flessen uit deze streek zal zelden het woord Chardonnay staan. Deze wijnen krijgen hun naam van het gebied, de gemeente of soms de wijngaard waar de druiven groeien. Wijnen die gemaakt zijn van druiven die uit het hele gebied afkomstig kunnen zijn, dragen simpelweg de naam Bourgogne op het etiket.

Australië:

De belangrijkste gebieden voor de productie van zeer goede Chardonnay in Australië kan je vinden in de koelere gedeeltes van Victoria (zoals de Yarra Valley), het gebied Adelaide Hills in Zuid-Australië en het gebied Margaret River in West-Australië. De klassieke Australische stijl van wijnmaken van de Chardonnay geeft wijnen met een uitgesproken citrus en meloen smaak. Deze wijnen worden vaak gerijpt op eikenhout. In de hedendaagse vinificatie wordt weinig tot geen rijping op hout toegepast, waardoor de wijnen een meer ingetogen fruitkarakter krijgen.

Nieuw-Zeeland:

Er is een zeer lage productie van wijnen gemaakt van Chardonnay in Nieuw Zeeland. De Chardonnays die er dan ook gemaakt worden hebben nagenoeg allemaal een hoge kwaliteit. De Marlborough is het belangrijkste gebied voor eersteklas Chardonnay en deze wijnen hebben van nature een hoog, levendig zuurgehalte, met uitgesproken aroma’s van citrus en tropisch fruit, met minerale tonen. Deze wijnen worden meestal op eikenhout gerijpt.

Verenigde Staten:

Chardonnay wordt volop verbouwd in de beste wijnbouwgebieden van Californië.

De Stille Oceaan zorgt voor verkoeling door wind en ochtendmist, waardoor de druiven minder snel rijp worden en intense en complexe smaken kunnen ontwikkelen. Californische Chardonnay kan allerlei verschillende stijlen hebben. Vaak hebben ze een stevige body, veel hout, en intense smaken van citrusfruit en rijpe perziken. Soms zijn ze eerder hartig en doen ze denken aan de wijnen uit de Côte d’Or in de Bourgogne.

Zuid-Amerika:

In Chili worden in de gebieden Casablanca Valley en Central Valley zeer goede Chardonnays gemaakt. Ook deze gebieden hebben te maken met ochtendnevel en een koele zeewind, wat de druiven minder snel laat rijpen en waardoor de zuren behouden blijven. Er wordt vaak gebruik gemaakt van houtrijping en de wijnen hebben vaak aroma’s van banaan en meloen.

Zuid-Afrika:

De Chardonnays uit Zuid-Afrika komen met name uit de koelere gebieden langs de kust, zoals Walker Bay.

Hieronder staat een overzicht uit ons assortiment met wijnen waar chardonnay de hoofddruif is.